Història

ELS ANYS 40, 50 i 60

L’Esbart Dansaire de Sant Joan Despí va néixer l’any 1943. En aquells primers anys, l’esbart estava format per un grup de noies dansaires sota la direcció del mestre Sr. Antoni Minguet. El pes de la dictadura i les misèries de la post-guerra, varen fer que l’activitat del grup fos irregular en aquells primers anys. Cal pensar que en aquells temps, Sant Joan Despí era una petita població de 2.000 habitants, afectats per les conseqüències i les penúries de la Guerra Civil i la II Guerra Mundial.

Tot i això, l’any 1946, l’Esbart va obtenir el tercer premi del Concurs Provincial de Ballets, celebrat al Teatre Comèdia de Barcelona.

L’any 1951 s’inicia una segona etapa, després d’uns anys d’aturada. Aquell any és considerat l’any de la estrena oficial de l’entitat. Els dansaires realitzen un actuació a Can Trabal, on l’Esbart balla el tradicional Ball de Gitanes amb 24 parelles, acompanyades al piano per la Sra. Raimunda Carnicé. A més, el Sr. Trias de Bes fa donació a l’entitat del seu primer estendard.

Una tercera etapa s’inicia l’any 1959, sota la direcció del Sr. Ferran Gimeno, i la conducció musical de la Sra. Vila. L’esbart realitza actuacions a la Festa Major, a les festivitats assenyalades i participa a totes les manifestacions populars de caire cultural. Els festivals de ballets tenien lloc a la sala del Foment Cultural i Artístic, i també a l’envelat que solia instal·lar-se a Can Trabal.

Aquest període de gran activitat finalitza el 1963 amb la dissolució del grup temporal per manca d’entesa dels seus membres.

 

ELS ANYS 70

La celebració del Primer Congrés de Cultura Catalana, l’any 1975, permet la retrobada d’antics dansaires i simpatitzants, impulsats pel Sr. Isidre Gres i la Sra. Enriqueta Tintoré, que acorden reprendre les activitats de l’esbart. L’esbart crea una junta gestora i encarrega al Sr. Lluís Pareja la direcció artística del nou grup de dansaires.

El 30 d’agost de l’any 1977, el pavelló esportiu de la nostra localitat acollia una nova actuació de l’esbart, amb antics i nous dansaires, començant la ballada amb un galop d’entrada, i concloent-la amb el Ball de Gitanes del Vallès, interpretat pels antics dansaires. Aquest mateix any, s’engega la tradició d’oferir el Festival de Primavera, per mostrar els fruits de tot un any de treball.

La tasca realitzada durant aquesta nova etapa, es veu recompensada el 12 de maig de 1979, amb una actuació al Palau de la Música Catalana, com a homenatge a la trajectòria de l’esbart i la seva tornada a l’activitat, oferint un ampli repertori a càrrec de les seccions Infantil, Juvenil i Cos de Dansa. Va ser una ballada molt exitosa; molts santjoanencs es van desplaçar amb autocar al Palau per gaudir de l’actuació. A més la presència del President de la Generalitat de Catalunya, el Molt Honorable Senyor Josep Tarradellas i Joan, va contribuir a fer de la data un episodi inoblidable per a l’Esbart.

 

ELS ANYS 80

L’any 1983 s’engega la primera Llobregatana d’Esbarts, que pretenia una màxima difusió de la Dansa Catalana a la nostra comarca, i alhora crear un ambient de cooperació entre els diferents esbarts, on hi participa el nostre esbart, juntament amb l’Esbart de Cornellà, de Santa Coloma de Cervelló, Sant Feliu, Olesa de Montserrat i Sant Vicenç dels Horts. Aquest mateix any, el Sr. Lluís Pareja i Gumbau deixa el càrrec de mestre que passa a mans del Sr. Josep Ferrer i Vives, i es renova la Junta de l’entitat.

El maig de 1984, l’esbart fou convidat a participar en la Setmana Gran d’Espanya a Dortmund i Düsseldorf, fent diferents actuacions, i deixant constància de la seva qualitat artística. Aquest viatge fou possible gràcies al treball de molta gent, i també al suport econòmic de molts particulars, comerciants i empreses de Sant Joan.

L’any 1985, l’Esbart participà com a grup convidat en la presentació del Certamen Nacional d’Havaneres i Polifonia de Torrevella. Aprofitant l’estada, també es va fer una actuació a Guardamar de Segura.

L’any 1986 està marcat pel viatge a Argentina. La Comissió Catalana del V Centenari del Descobriment d’Amèrica, amb motiu dels actes commemoratius del centenari del Casal Català a Buenos Aires, convida al nostre esbart a participar en el seu programa d’activitats. Durant la primera quinzena del mes d’agost, es fan diferents actuacions a les ciutats de Buenos Aires i Rosario; en algunes de les quals tenint com a espectadors d’excepció el Molt Honorable Sr. Jordi Pujol, president de la Generalitat de Catalunya, i la seva esposa. Val a dir que el nostre esbart va ser escollit com a representant de la cultura catalana, compartint programa amb Montserrat Caballé, Lluís Claret, Lluís Llach i Dagoll Dagom.

L’any següent, el 1987, l’Esbart marxa a Suïssa, convidat pel Casal Català de Laussane. Són tres dies a terres suïsses, on l’esbart ofereix una actuació a la plaça de la Universitat de Laussane. A l’estiu d’aquest mateix any, l’esbart viatja fins a Múrcia, per participar en un festival de danses regionals.

A la Setmana Santa del 1988, la Casa Catalana de París prepara una actuació per a l’esbart a la sala d’actes del Palau de la Unesco. El dia de Sant Jordi, l’Ajuntament ens fa entrega d’un nou estendard, i un parell de setmanes més tard, l’Esbart viatja cap a Menorca, convidat pel Casal Català de l’Illa. Aquest mateix any, es produeix el relleu en la direcció artística de l’esbart, el Sr. Josep Ferrer, dóna pas al Sr. Albert Roca, qui compartirà les tasques de mestre i dansaire. També durant aquest any, es celebra la 2a. Llobregatana d’Esbarts, amb la participació dels esbarts de Cornellà , Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Gelida, Viladecans, Torrelles de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Sant Feliu de Llobregat i el nostre esbart.

Toulousse és, l’any 1989, la ciutat escollida per rebre el nostre espectacle, convidats pel Casal Català d’aquesta ciutat francesa. L’estiu d’aquest mateix any, l’esbart viatja fins al poble de Frigiliana, a la província de Màlaga, per iniciar un intercanvi cultural amb aquest poble. I al mes d’octubre, l’esbart coordina i organitza la Primera Trobada d’Esbarts Infantils al parc de Torreblanca, reunint a grups de diferents poblacions del nostre voltant.